:: CUTE gift & GREAT souvenir, click here.. ::

30.9.11

Standby ok..

Hari ni standby nak beli barang-barang masak untuk makan-makan hari isnin nanti. Ada majlis selepas-raya. Aku kena sediakan kuah kacang dengan sambal kicap.

So barang-barang yang diperlukan adalah:
  • KACANG TANAH ( 1 kg ),
  • CILI PADI ( 2 genggam ), dan
  • Sedikit kuih-muih.

Quarter pounder single + double


Memang pandai... Tang gaji je promo nih keluar. Hati dah ber-debar-debar nak ngap..ngap..ngap.. burger ni. Pulak tu memang kegemaran hubby. Biasa tu single beef, kali ni double beef you... Wah ni nak kena laju-laju gi mcd... limited edition beb..

Wow, 2000-pound, 8-foot-tall steel on steel robots trashing around in a boxing ring?



Are you a Samsung Galaxy SII user? Pit ur creativity against other users! #LoveMySII

What’s your ideal sports game?


Join #ChurpChurp today and u'll we rewarded



29.9.11

Eh raya dah habessssssssss

.....A'ah kan raya dah habes... Selamat hari khamis. Selamat datang Zulkaedah.

Hari ni dah ada penerbangan untuk jemaah haji dari Malaysia tau. Semoga sehat walafiat agar dapat menunaikan ibadah haji dengan sempurna.

Dinihari aku kena tempias hujan lebat masa dalam perjalanan ke tempat kerja. Hujan lebat yang tiba-tiba membuatkan aku dan hubby mencarik tempat berteduh..... dan tempatnya adalah di bawah jambatan sekitar taman daya.

Dek kerana tak standby pakai baju hujan, kena tunggu hujan reda baru boleh teruskan perjalanan. Dan disebabkan itu jugak aku punch-card merah hari ni - masuk lambat 3 minit. Habislah elaun kedatangan aku kena potongggg....


# Nak OT - nak carik duit lebih.. hehehehehe...

28.9.11

Penghujung Syawal 2011

Assalamualaikum..
Selamat pagi rabu..

....Eh dah sampai ke penghujung raya lah. Ikut kalendar Islam hari ni 28 September 2011 bersamaan dengan 30 Syawal 1432H. Alhamdulillah dah selamat semuanya..

Keterujaan raya kali ini adalah kurang sangat walau pertama kali beraya dengan kereta baru ku. Dek kerana kereta disondol dari belakang pada pagi raya pertama, terus hancuss mood raya ku itu.. Sedih yang amat. Apatah lagi hubby, dia frust giler-giler ( taklah sampai menonggeng yer.. ). Memang terpancar di wajahnyer akan ke-frust-an nyer itu.

Mana taknyer, hajat di hati nak melangkah-jauh untuk beraya terpaksa dibatalkan kerana keadaan kereta yang tak mengizinkan. Walau bonet tu dah diikat tapi tetap akan terbuka sedikit dan mengeluarkan bunyi-yang-kurang-mengasyikkan setiap kali melangkaui bonggol atau permukaan jalan yang tidak rata. Dah naseb badan, nak kata camana kann... reda je lah. Kereta pun sudah dihantar ke bengkel untuk dibaiki dan claim insuran.

Sekarang ni menunggu kereta siap dibaiki dan boleh kami meronggeng ke rumah sedara-mara. Walau raya dah habis, ikatan persaudaraan harus diteruskan. Jangan tunggu raya baru nak tunjuk muka kat sedara mara, haruslah kena perli secukupnya nanti.

Hujung minggu ni nak pergi BBQ kat rumah bos hubby. Hari Isnin depan, buat makan-makan kat pejabat pulak. Oh masih beraya lagi lah....

Kepada bakal-bakal haji, selamat menunaikan rukun Islam ke-5. Semoga selamat pergi dan selamat kembali. Semoga mendapat haji yang mabrur... Aminnnn....


# Sudah mula menabung dari tahun lepas dengan tabung haji. Harapnyer sebelum tutup mata, dapatlah menunaikan fardu satu itu... InsyaAllah..

27.9.11

'Transform my space' contest



RM30,000 worth of prizes to be won to Transform Your Home, how would you spend it?
http://says.my/aidahjamiran/boustead

Blackberry


Connect at the speed of now on BBM, and enjoy discounted BlackBerry smartphones starting from RM799

26.9.11

Hujung raya



Huhuhu... raya dah nak abes dah...
Dah sampai hujung-hujung syawal dah ni..

Kali ni nyer raya
  • Mood raya hilang sebab kereta kena sondol dari belakang masa hari raya pertama
  • Tak dapat nak raya rumah sedara-mara dan kawan-kawan yang jauh-jauh
  • Asyik demam dan batuk silih berganti
  • First time ajak kawan-kawan datang raya secara ber-jemaah

Keje dan batuk

Oh tidakkkkkkkkkkkkkkk....................

Bercheeennnnnta ok nak bangun pagi-pagi buta hari ni semata-mata nak pergi kerja. Dah la malam tadi hujan tapppiiiii aku tak cukup tido gara-gara mem-batuk tahap melampau malam tadi. Kejap-kejap bangun pergi toilet. Tido tak lama, sejam lepas tu bangun lagi pergi toilet. Ha tulah aktiviti aku tiap-tiap malam sepanjang seminggu lebih ni. Kejenya bangun-tido-bangun-tido tiap-tiap malam. Agak-agak dah masuk kul 2 - 3 pagi, badan dah letih-lembik baru le boleh nyenyak tidor. Sambil tu pepagi buta makan sumbat ubat batuk kat tekak....

Hari ni aku dah rasa badan aku dah mula letih sebab kurang tidur. Mata pun ala-ala kuyu. Tapi keje kat opis ni melambak koooooooo....... Meeting pagi dah dapat assignment yang mana hari ni nak kena siapkan. Sebelum lunch kene hantar weekly report ( dolu-dolu boleh submit petang, sekarang kena submit pagi - letih aku nak karang ayat ). Tambah lagi dengan makan ubat dan batuk-batuk, aku terpaksa menggagahkan diri buat kerja.

Takde nak feeling-feeling santai hari ni yerrr... Ok nak sambung keje lagi...


# Aku tak-senang lagi nak update cerita raya kat blog.. nanti-nantilah yer..

24.9.11

How many months has it been since u bought that handbag u're usin? Ever cleaned it? #SpinnLaunderette #MilkADeal

How many months has it been since u bought that handbag u're usin? Ever cleaned it? #SpinnLaunderette #MilkADeal

Awkward moment is whn, u've got fuzz underarms & u've got to raise ur hands. #ModelSlimz #MilkADeal

Awkward moment is whn, u've got fuzz underarms & u've got to raise ur hands. #ModelSlimz #MilkADeal

Facebook for sosial sharing


Show your parents Facebook is not what they think it is, it can be used to do good!
http://says.my/aidahjamiran/social-good-3

Audi with Maybank


100 plus infinity challenge


Challenge yourself by playing the Augmented Reality game with a 100PLUS bottle!
http://says.my/aidahjamiran/100-plus-infinity-challenge

Minum MILO anda jadi sihat dan kuat


Remember the time when Badminton was 15 points with service over, today its 21 points with no service over, the game is so fast, share your ideas!
http://says.my/aidahjamiran/milo-sports

20.9.11

#PrudentialMY FB!

Be part of a music video and win RM 1,000! Find out more info on #PrudentialMY FB!

Win a once-in-a-lifetime experience to hang with celebrities like Lisa Surihani, Aizat or Shaheizy Sam! #DiGiYouths

Win a once-in-a-lifetime experience to hang with celebrities like Lisa Surihani, Aizat or Shaheizy Sam! #DiGiYouths

#CelcomSamsungGalaxy



#BreakthroughChallenge

Skin damages is visible in the span of just one year. Fight it with #BreakthroughChallenge

BlackBerry addict! with #UMobileBB


19.9.11

Batuk dan batuk dan batuk lagi...

Bila dah kena penyakit batuk ni, mesti lambat nak hilang kan...
Dapat lega beberapa jam dari batuk pon dah kira ok. Banyak sangat batuk menyebabkan aku sakit kepala..

So, untuk orang yang batuk-batuk macam aku nih, kenalah berpantang makanan.. Antara yang utama,
  • Jangan minum ais ( hui kalau lalu air sejuk kat tekak memang heaven kooo... )
  • Jangan makan kekacang ( dari awal raya aku dah berpantang makan tau...rugi aiii... mee bandung pun kena pantang makan sekarang nih.. )
  • Jangan banyak sangat makan makanan yang bergoreng @ berminyak ( ayam goreng dah lama memanggil-manggil suh makan.. rindu mcd dengan kfc )
  • Jangan makan pulut ( nanti demam tak baik-baik kata mak aku )

Tengok ni, walau rasanya sikit makanan yang aku kena pantang makan, tapi yang tu lah yang sedap nak dimakan. Sekarang ni cuma makan yang berkuah-kuah je, itupun pilih-pilih jugak. Nak senang aku masak bubur je untuk diri sendiri, untuk hubby masak lain ( menambah kerja kann... ).

Tapi tak mengapa, aku redha dengan penyakit yang melanda. Hubby pun bertambah caring... =)

Berehat...


Cuti hujung minggu yang lama aku manfaatkan dengan berehat saja di rumah.

Hari Jumaat sempena cuti hari Malaysia, layan tv - tengok kemeriahan sambutan hari merdekan dan hari malaysia. Fantastik youuuu....

Hari Sabtu - lepak lagi kat rumah sebab hubby keje.
2 hari ( jumaat & sabtu ) - aku dilanda penyakit BATUK yang tak henti. Kerap sangat batuk sampai sakit kepala. Makan ubat batuk terus pengsan 5-6 jam. Baru rasa lapang sikit dada. Sambil tu sapu balm kat dada untuk legakan pernafasan.

Hari Ahad - 'bekerja' kat umah family sebab ada marhaban malamnya. Tolong-tolong mana yang perlu. Tak sehat kannn... so tak boleh renyah sangat buat kerja ( masa ni batuk jugak ). Lagi pulak mak dah ada pembantu baru sekarang untuk aktiviti-masak-masak-berjemaah. So kurang pelukan kakitangan tambahan ( aku dan adik-adik ).

3 hari juga aku mendiamkan diri dari dunia blog dan facebook. Sekadar login dan tengok seimbas lalu. Takde mood nak blogging dengan facebooking. Bila badan tak sehat, aku hanya perlukan rehat sahaja di rumah. Jauh dari aktiviti yang aku buat sehari-hari bila waktu kerja.

Hari ni pun masih batuk-batuk lagi ( dah sediakan napkin + ubat ) dan hubby dah pesan "jangan lupa makan ubat yer.."
Harapnya cepatlah penyakit ni beredar..

14.9.11

Masih lagi demam

.... belum kebah sepenuhnya penyakit demam ni. Ada selesema dan batuk juga.. Walau tak berapa nak sihat, raya tetap raya. Dah masuk Syawal ke-16 pun. Malam tadi raya rumah jiran-jiran kat kawasan rumah keluarga aku je.

Keluar lepas maghrib dan kul 10 lebih dah balik. Hahahaaa.. balik awal sebab nak tengok drama "Cinta Elisa" kat tv3.

Lepas drama habis, makan nasi dan makan ubat. Dan terus tidur sampai pagi tadi. Hai la badan, cepatlah kau sembuh yer..



# Aku jarang-jarang sakit. Tapi bila dah kena pasti lambat nak baik..

13.9.11

Senda petang..

Jom nyanyi lagu ni untuk bersenda petang...
Tengah-tengah menunggu waktu untuk pulang..


Antara gadis - Dinamik

Antara gadis yang ku temui
Kau saja kini dalam renungan
Mungkin kerana dengan senyuman
Terpegun diriku

Ketika bayu mencium pipi
Suria pula terasa hati
Kerana dikau sungguh rupawan
Terpaku diriku

Mengapakah kau melangkah pergi
Ketika ku masih perlu
Menatap wajah mu kali akhir
Dan lantas menyelam rindu

Antara bebunga yang menyeri hidup
Kau jadi ratu
Antara delima yang menyinar lama
Kau berkilauan…..

Demam raya...



Bila tuan punya blogger demam, maka blog pun sepi..
Kurang entry dalam blog..
Sejak hari jumaat malam badan dah mula panas-sejuk-panas-sejuk...
Hari sabtu masa keluar beraya kena hujan pulak.
Hari ahad terus terdampar kat ruang tamu.
Tak berdaya nak kemana-mana - sakit satu badan tambah dengan sakit kepala lagi..
Dah petang sikit baru larat nak bangun, terus pergi klinik.
Semalam dapat MC - dapatlah rehat sehari kat rumah.
Hari ni masuk kerja, ada sikit lagi simptom tak larat.
Kena lah bertahan sampai waktu habis kerja..

UPSR 2011

Selamat menduduki peperiksaan UPSR 2011 kepada adikku Syafiqah..
Dan selamat juga kepada semua calon-calon UPSR pada tahun ini..

Semoga tabah menghadapi peperiksaan dan jawab soalan dengan tenang..
Semoga berjaya kepada semua..

11.9.11

Are you Malaysian enough? Take this test to find out! #CelebrateMsia

Are you Malaysian enough? Take this test to find out! #CelebrateMsia

Did Bloggers without Borders manage to complete all of their ‘to-see/do list’ as planned by u? #nowyoucan find out!

Did Bloggers without Borders manage to complete all of their ‘to-see/do list’ as planned by u? #nowyoucan find out!

Nasi Lemak vs Roti Canai. Touchscreen vs Keypad. Which do u prefer? Vote for it & win a HTC ChaCha! #HTCLikeItPushIt

Nasi Lemak vs Roti Canai. Touchscreen vs Keypad. Which do u prefer? Vote for it & win a HTC ChaCha! #HTCLikeItPushIt

Herbie! The love bug! Love that car. Discover the meaning behind ‘Das Auto.’ & d brand at #VWDasAutoKL

Herbie! The love bug! Love that car. Discover the meaning behind ‘Das Auto.’ & d brand at #VWDasAutoKL

10.9.11

Want to know how it feels to fall in love again? A furry friend is all you need.



Our furry friends got into the wrong hands once and are now with the SPCA, don't let it happen again! Adopt a pet today :)
http://says.my/aidahjamiran/SPCA

World Vision Malaysia



Make a world-of-a-difference by sponsoring a child today. A BIG change calls for small commitments.
http://says.my/aidahjamiran/WorldVisionMalaysia

Generasi Gemilang : Love Transforms Lives


Be a part of a stronger family by being a better father, mother, brother or sister with Generasi Gemilang!
http://says.my/aidahjamiran/GenerasiGemilang

DontDuckIt!

 
I just donated my tweet and pledged to the #dontduckit campaign. Don't skip your checkups - it may just save your life. Do RT!

“Live Green” : Save Wildlife, Save Ourselves

 

Our planet is only as green as our efforts to sustain it. Change your lifestyle by pledging to Live Green!
http://says.my/aidahjamiran/LiveGreen

9.9.11

C.O.K.L.A.T


....COKLAT....

Makanan kegemaran aku. Tiap-tiap minggu mesti nak makan sesuatu yang berunsurkan coklat. Tak kesah yang mana satu - bar coklat, kek coklat, ais-krim coklat, kek coklat, muffin coklat... Yang penting ada unsur-unsur coklat.

Sekarang ni aku tengah usha-usha kedai jual baranag mentah untuk buat coklat ni. Aku ada impian nak jual coklat online. Ada sesiapa berminat tak? Boleh contact aku yer...


 # Sekarang aku tengah buat survey tentang harga barang mentah, pembungkusan, corak untuk coklat, cara simpanan untuk elakkan berkulat, kaedah penghantaran yang sesuai dan harga berpatutan yang akan dikenakan kepada pembeli.

Nak demam



Alamak!!!!!

Dah mula bersin-bersin ni... Pening kepala. Hidung tersumbat.
Petanda nak nak demam kerrr....

Nantilah dulu penyakit oi...
Aku nak gi berjalan-jalan raya dengan kengkawan nih.
Tak seronok lah kalau ala-ala demam nih...

Topup prepaid naik harga

Salam pagi Jumaat...

Alamak, tak lama lagi kena bayar lebih kalau nak topup line prepaid pulak. Lihatlah duniaaaaaaaa...... Mulai 15/9 ni topup prepaid naik harga....

Ni tengok dalam berita semalam, baca dalam paper hari ni - setiap pengguna prepaid akan dikenakan tambahan 6% untuk cukai perkhidmatan. Contoh kalau topup RM10 - kena bayar RM10.60 ( 60sen tu lah cukai perkhidmatan yang 6%.. )

Wah ingat makan fastfood je kena cukai perkhidmatan, ni nak topup prepaid pun kena jugak 6% nih... Makin mahal lah prepaid sekarang.

Dalam paper
Pengguna perlu bayar lebih
Tambah nilai prabayar & pek sim kena cukai perkhidmatan 6% mulai 15 Sept

8.9.11

IdeaPad Tablet K1



Did you know that Lenovo IdeaPad Tablet K1 supports Flash 10.3?
http://says.my/aidahjamiran/lenovo-ideapad

Dinosaur exhibition



Good reason to bring your family to this Dinosaur exhibition this weekend,bring home a Free Dinosaur Figure!
http://says.my/aidahjamiran/petrosains-dinotrek2

Download lagu raya

...aku tengah seronok mendonload lagu raya ni
...almaklumlah, sebelum puasa hari tu netbook aku ni masuk spital, habis sumer bodynyer dikerjakan dek dokter dan misi kat spital acer tu
...makanya sume backup lagu-lagu kegemaran aku, games aku, gambar-gambar aku dan yang sewaktu dengannya habis ilang
...masuk bulan puasa, aku terus takde mood nak carik balik sumer yang hilang tu
...jadinya malam ni, tengah semangat berkobar-kobar mendonload lagu raya dari youtube dan convert ke mp3 pulak. mana yang siap tu, aku dah review and rewind. manalah tau tak sedap didengar, kenalah donload yang baru
...oh ye, aku lebih suka dengar lagu raya lama-lama. yang baru-baru ni kureng-sedap-menjadi-halwa-telinga sebab lagu ntah hapa-hapa jek
...kiranya ada sentimen oldies lah pada aku nih
...baru raya lebih feel ;D

7.9.11

Duit raya from kotex



Jawab soalan dan dapat Duit Raya? Begitu mudah? Jom sertai sekarang!
http://says.my/aidahjamiran/duit-raya-kotex

Tensi aku..

..... Sampai hati kau pergi tanpa pedulikanku lagi..
Aku berdoa agar engkau bahgia..
Biarlah aku abadikan cinta ku yang setia, oh kekasih..
Segala kenangan menjadi rinduan..
Cinta dihatiku seperti dulu..



Tetiba rasa nak nyanyi lagu Sampai Hati dari Spring pulak masa ngah keje ni. Nak kurangkan sikit rasa tensi bekerja... Keje melambak, email pulak 'hang'. Tensi tau..


Bila dah nyanyi, dah rasa lega..


Ok, sambung keje balikkk...

10 Pengurus dana pencen terbesar dunia -> KWSP tempat ke-9

Melonjak dari tangga ke-19 dunia dengan aset bernilai RM433.79 bilion


KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) disenaraikan sebagai pengurus dana pencen kesembilan terbesar dunia dari segi aset pada 2010 oleh syarikat perkhidmatan profesional global yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS). Kajian tahunan oleh syarikat Towers Watson itu mendapati KWSP dengan jumlah aset keseluruhan bernilai AS$145.570 bilion atau RM433.79 bilion, mengatasi pengurus dana pencen Singapura, Central Provident Fund (CPF) yang menduduki tangga ke-10 dengan jumlah aset keseluruhan AS$144.844 bilion (RM431.63 bilion). Pada 2009, KWSP menduduki tangga ke-19 dengan jumlah aset AS$109.002 bilion (RM324.82 bilion), manakala CPF di tangga ke-11 dengan aset berjumlah AS$122.497 bilion (RM365.04 bilion).

Tiga pengurus dana pencen dari Asia lain yang berada pada kedudukan 10 teratas adalah Government Pension Investment dari Jepun, di tempat pertama, diikuti National Pension dari Korea (keempat) dan Local Government Officials dari Jepun (ketujuh).

Difahamkan pengukuhan mata wang tempatan berbanding dolar AS melonjak kedudukan KWSP dalam senarai membabitkan 300 pengurus dana pencen terkemuka seluruh dunia.

Kajian juga menunjukkan jumlah aset keseluruhan 300 pengurus dana terbesar dunia meningkat 10.9 peratus kepada AS$12.5 trilion (RM37.25 trilion) pada 2010, iaitu paras tertinggi dalam sejarah. Pada masa ini, 300 pengurus dana pencen terkenal di dunia itu mewakili lebih daripada 47 peratus aset dana pencen dunia.

Ketua Pelaburan bagi rantau Asia Pasifik Towers Watson, Naomi Denning, berkata walaupun pengurus dana di seluruh dunia secara umumnya mencatatkan pertumbuhan dalam mata wang AS pada 2010, pengurus dana rantau Asia Pasifik memperoleh manfaat lebih daripada pengukuhan mata wang masing-masing berbanding dolar AS, khususnya yen dan dolar Australia.

Beliau berkata, penguasaan dana Asia Pasifik dalam kedudukan 20 terbaik kekal secara konsisten sejak 2005 dengan menguasai hampir 50 peratus aset yang diuruskan, manakala kadar pertumbuhan bagi negara seperti Malaysia, Korea dan Singapura adalah antara yang tertinggi pada tahun lalu.

“Dana pencen terbesar dunia telah mengubah campuran aset mereka dalam tempoh lima tahun lalu bagi mempertahankan aset masing-masing berikutan ketidaktentuan dalam pasaran global dengan 20 dana pencen secara purata kini mempunyai jumlah yang seimbang dalam ekuiti dan bon, iaitu 40 peratus masing-masing, manakala yang lain dalam bentuk tunai dan alternatif,” katanya.


Sumber : Berita Harian

RM100,000 up for grabs..



Want some extra cash for this Hari Raya? Try this! RM100,000 Up for Grabs this Hari Raya!
http://says.my/aidahjamiran/duit-raya-kotex-eng

6.9.11

Revenge of the chicken



Rmbr d Chicken game on Hitz.fm? It’s back this Sept. Tune into Hitz.Fm & play #RevengeofTheChicken

Suara Kami by Astro



I can’t wait to see famous bands & artists at #SuaraKami! Get your free tickets from Astro now!

SK II products



Let's glow and shine with our inner beauty on #BareYourSkinDay!

Olay products



Wow, there are seven factors to skin ageing which will make me look way older! #OlayTotalEffects

5.9.11

Smile



See if you smile when you watch this music video :)
http://says.my/aidahjamiran/Bihzhu-MV

Perfect white gift contest



Which do you Like: A Holiday, Luxury Handbag, or a full course French dinner? I like all..
http://says.my/aidahjamiran/darlie-perfect-white-gift

APOLLO 18 in cinema



There's a reason we've never gone back to the moon…
http://says.my/aidahjamiran/apollo-18

MASIF 2011



It's gonna be a stylish Malaysia Day for sure!
http://says.my/aidahjamiran/masifstyle

Keep your promise

"Keep Your Promise" : It could save lives.
Mgd5 

5 gum mystery hunt



See if you get stimulated by this game.
http://says.my/aidahjamiran/wrigley-5-gum

Juadah kegemaran di hari raya

Setiap kali tibanya lebaran, makanan kegemaran aku mesti nak kena ada tau. Kalau takde, rasa tak cukup feel hariraya... Ala juadah kegemaran aku ni biasanya masakan mak dengan abah aku tiap kali raya.Walau aku beraya dengan FIL, juadah ni mesti mak aku sediakan masa hujung-hujung puasa...

Ketupat ( tak kesah yang anyam sendiri atau ketupat segera )



Rendang ayam / daging



Sambal goreng jawa


Adanya tiga makanan ni, insyaAllah aku tak carik dah yang laennnn...
Cuma kenkadang nampak lemang dengan sambal kacang, terus rasa membuak-buak nak makan jugak... heheheee....



# semua gambar dari google

F&N Big Fun Fest



F&N’s Big Fun Fest is back! Come to Bukit Bintang on the 24th of September to join the biggest dance mob in town!
http://says.my/aidahjamiran/fn-bff

Jom kongsi resepi..


Tempat untuk berkongsi resepi baru!
http://www.myresipi.com?yssid=484618

4.9.11

New volkswagen car


Exclusive preview of cars from the Volkswagen family.
http://says.my/aidahjamiran/volkswagen-das-auto

Jemput penyampai ERA beraya bersama anda

Jangan lepaskan peluang untuk menjemput penyampai ERA ke rumah anda & berpeluang mendapat buah tangan dr mereka.

http://says.my/aidahjamiran/era-fm-malay1

Noramfaizul Seorang Wira Malaysia Yang Sebenar, Kata Najib

PERTH: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan jurukamera BernamaTV Noramfaizul Mohd Nor, yang maut akibat terkena tembakan curi di Somalia pada Jumaat, sebagai seorang wira Malaysia sebenar "yang mewakili peranan kita untuk membantu di mana sahaja bantuan diperlukan".

Sambil melahirkan rasa sedih berhubung apa yang berlaku, Najib berkata: "Kita telah kehilangan seorang rakyat Malaysia sangat mulia dan benar-benar berdedikasi."

"Beliau bersedia mengambil risiko untuk memberikan liputan meluas mengenai misi kita membantu orang lain di banyak tempat di dunia."

Bercakap kepada Bernama, Sabtu, Najib berkata lawatannya ke Perth disingkatkan dan akan pulang ke Kuala Lumpur malam ini bagi membolehkan beliau berada di pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Subang untuk ketibaan jenazah Noramfaizul dari Mogadishu, Ahad.

Noramfaizul, 39, meninggal dunia selepas terkena tembakan curi semasa dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan bersama beberapa petugas media Malaysia lain yang mengikuti Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia untuk membantu mangsa bencana kemarau dan kebuluran di di Somalia.

Noramfaizul telah mengikuti beberapa misi kemanusiaan Malaysia di seberang laut yang bertujuan untuk menolong mereka yang amat memerlukan bantuan.

"Beliau seorang yang berdedikasi dan individu yang tidak mementingkan diri yang bersedia untuk bertugas di kawasan persekitaran yang mencabar dan ganas seperti di Gaza dan Pakistan," kata Najib.

Beliau berkata malahan jurukamera BernamaTV itu bersedia untuk pergi ke Somalia selepas beliau menyedari ia mungkin merupakan misi berbahaya.

"Sudah tentu beliau mahu berada di tempat itu bagi merekodkan satu misi kemanusiaan. Anda boleh kata bahawa kematiannya akibat kebinasaan lingkungan.

"Bagaimanapun, kita telah kehilangan seorang yang sangat baik, rakyat Malaysia yang sebenar, seorang wira yang mewakili peranan kita untuk membantu di mana sahaja bantuan diperlukan," katanya. - BERNAMA


Sumber : mStar

3.9.11

Cerita raya 2011

Selamat Hari Raya semua...
Bulan sudah dok cerita pasal puasa, bulan ni kita cerita tentang raya dan merdeka yer. Perayaan berganda MERDEKA-RAYA. Seronok tak hengat.. Tahun ni giliran beraya kat kampung hubby. Turn kampung aku tahun depan. Kiranya aku giliran tahun genap, hubby giliran tahun ganjil. Dan tahun depan juga ahli keluarga akan bertambah sebab hujung tahun ni adik no-2 aku melangsung majlis perkahwinan dia.

Peristiwa-peristiwa sebelum menyambut lebaran dan sepanjang 5 hari berhari-raya...

1-Menganyam ketupat, buat kuih raya dan mengemas di rumah family. Mengemas di rumah mertua. Mengemas rumah sendiri sebelum balik kampung. Pertama kali aku beli kain langsir baru ( dan mak tolong jahitkan ) untuk rumah sewa ku ni. Kaler merah yer...

2-Raya pertama balik kampung MIL kat Parit Kaspan, Sri Gading, Batu Pahat. Mengangkut sekali SIL kali ini. Konvoi 2 kereta ke kampung.

3-Raya pertama telah mempalitkan sejarah yang pasti akan terkenang sampai bila-bila.. Kenapa..?? Sebab hari pertama raya je dah spoil mood tau. Kereta kesayangan kami telah 'dicium' dari belakang kat area Peserai, Batu Pahat semasa pulang beraya dari rumah makcik hubby... Sedih sangat. Pasni mesti masuk bengkel seminggu ke dua minggu... ( Patah kaki beb nak beraya... )

4-Dapat makan lemang dan ketupat dengan kuah kacang dengan amat puasnya... Sambil tu 'menceki' buah pulasan di hari raya. Dan makan dengan banyaknyerrrrrr... heheheee... ;D

5-Raya kedua bergerak ke Pontian pulak menuju ke kampung aku.Raya sakan ke rumah saudara mara. Setiap rumah yang dikunjungi pasti menyediakan air gas @ carbonat @ air 'oren-bodoh'.

6-Masih dapat duit raya dari makcik dan pakcik ku. Diorang sporting habis. Tapppppiiiiiiiiiii.... yang keluar duit raya pun banyak jugak. Ni pun dah habis separuh bagi kat sepupu dan anak sedara...

7-Mengumpul gambar-gambar kenangan di hari raya. Diorang dah siap pesan, "nanti cucikan gambar-gambar raya kitorang tau.." InsyaAllah kalau sempat aku cucikan dan claim balik dengan korang. Kalau tak sempat, korang cucilah sendirik yerrr...

8-Kembali ke Batu Pahat untuk amik laporan polis tentang kemalangan masa 1 Syawal.

9-Tengahari semalam bergerak pulang ke Johor Bahru dan sampai di rumah dengan selamatnyer...

Sekian laporan raya untuk kali ini. Jumpa lagi esokkk..


# gambor lom sempat upload... sabor neh..
There was an error in this gadget

:: Blogger