:: CUTE gift & GREAT souvenir, click here.. ::

30.12.15

30 Disember 2015




Hari ni last day kerja untuk tahun 2015 ni.
Esok cuti ganti sempena JDT menang AFC cup aritu (lambat giler nak dapat cuti replacement).
Lusa pulak cuti tahun baru.
Seronok cuti lama-lama....

Minggu depan dah masuk tahun baru, hari baru, bulan baru untuk 2016.

Apa yer yang nak dihajatkan??

Semoga semuanya baik-baik belaka dan berada dalam lindungan Yang Maha Esa.

2015 - tahun yang penuh dengan kenangan
2016 - tahun yang pastinya mencabar

Well, hidup mesti diteruskan.
Apa jua rintangan dan cabaran yang melanda mesti diharungi.
Berlapang dada dalam menempuh segala kesulitan.

Yang penting POSITIF.
Insyaallah, akan mudah semuanya.

Colorful

Collage by my son....
So colorful.

29.12.15

Cuti 4 hari

Aktiviti 4 hari lepas semasa cuti panjang :




Khamis (24/12/2015)
- Melepak kat rumah. Sesambil tu kemas-kemas keadaan rumah yang semak-mata-memandang.... hhhahhaahhah...
- Mana dengan kain baju yang tak berlipat. Barang mainan anak-anak yang bersepah... huhu... pitam mak sekejap
- Anak-anak tengok ceramah Maulid kat tv. Berselawat. Tengok kartun jugak..
- Masak untuk makan malam (nasi goreng udang). Pepagi sarap kat mamak.

Jumaat (25/12/2015)
- Bercuti kat rumah sesaja. Ada takpun pergi Tesco Tebaru, makan-makan lepak-lepak. Tesco jiran saya. Sampai dah muak sebab selalu sangat pergi Tesco.
- Masak untuk makan malam (nasi putih + tumis udang + sayur kacang buncis). Tak sarap. Tengahari makan kat Tesco (seee.....Tesco lagi..)

Sabtu (26/12/2015)
- Hasben ajak pergi Zoo Johor. Bawak anak-anak mengenal binatang. Malangnya, zoo tengah renovate so tak banyak binatang yang ada dalam tu.
- Pepagi sarap kat larkin. Makan tengahari kat Galleria@Kotaraya. Ewah... lincah jer dua budak kenit ni berjalan sana sini kat tempat yang luas.
- Tapau makanan kat pizza hut bawak balik rumah. Spaghetti dengan pizza mini.

Ahad (27/12/2015)
- Settlekan apa yang patut sebelum naik keje. Barang anak-anak. Baju-baju kerja saya dan hasben.
- Sempat pegi Mydin. Belikan subang baru untuk si kecik Arissa. Subang hilang sebelah masa mandi hari sebelumnya.
- Masak untuk makan malam (nasi putih dengan sambal sotong).


Dah... tu jer aktiviti saya sepanjang cuti panjang 4 hari yang lepas.
Minggu ni pon cuti panjang lagi 4 hari.
Eloklah, dah hujung-hujung tahun dapat cuti lama-lama di rumah.
Hilangkan stress...

23.12.15

TODAY



Holidays is coming....

19.12.15

Legoland Malaysia








Here we come... LEGOLAND MALAYSIA

My company family day.

17.12.15

Mesin kira



Yay... Arini dapat mesin kira @ calculator baru.
Kalkulator lama tu lama khidmatnya.
Tapi disebabkan yang display dah tak betul, tu yang tukar baru.

Besday boy


~ My Precious Besday Boy ~
17 Disember 2012


My boy genap 3 tahun hari ni.

Eh..rasa cam baru je dia ni lahir.
Tup..tup.. dah 3 tahun rupanya.
Cepatnya membesar.
Terbau-bau lagi bau dia masa baru lahir (sindrom mak-mak).

4 tahun menunggu barulah Ameer lahir.
Anak yang ditunggu-tunggu penyeri rumahtangga kami dan cucu yang dinantikan oleh atok dan nenek.
Kesayangan atok dan nenek sangat ni....

Ibu doakan yang terbaik untuk anak ibu ni.
Semoga membesar dengan sehat dan berjaya dunia dan akhirat.

Saaaaayyyyyyyaaaaannnnngggg Ameer banyak-banyak...muahhh...

15.12.15

Counting




Counting...

2 days left for the big day.
My precious time and moment.

10.12.15

Essential Oils



Tengok ni...
Sekarang ada musim baru - Penggunaan Minyak Essential Oil dari Young Living.
Banyak khasiat. Banyak faedah. Bermanfaat.

Ada banyak jenis minyak, antaranya:
RC
Thieves
Pan Away
Joy
Purification
Lavender
Peppermint
Lemon
and so on...

Saya baru beli RC untuk sinus, batuk, demam, selsema..
Next order nak beli Lavender untuk senangkan tidur dan nyenyakkan tidur.

Perkara yang baik harus dikongsi bersama.
Boleh google untuk dapatkan maklumat yang terkini. Dah banyak orang share.
Harga sebotol minyak ni pada saya adalah mampu milik. Kita bukannya nak guna semua. Cuma beli yang mana bersesuaian dengan keadaan kita.
Boleh lah mula menabung untuk beli minyak ni.
Dan setiap botol kecil ni katanya (baca: pengedar) boleh bertahan selama beberapa bulan.

Mari bersama hargai diri dan keluarga kita.

24.11.15

Google 24/11/2015

23.11.15

Muka

Ni beauty gajet terbaru saya - gel aloe vera dari faceshop.
Boleh digunakan selepas mencuci muka.
Sejuk dan nyaman je..

Coin pouch



Thank you bos sebab belikan coin pouch ni sebagai souvenir untuk kami.
Bekas duit untuk ke kantin.
Senang nak simpan duit syiling.

Blue... Biru


Pen biru, highlighter kuning...

Ni semua gara-gara tak serasi dengan pen yang opis bekalkan. Setiap kali guna pen mesti lepas tu dakwat dia jadi putus-putus.
Ok bila nak buat garisan tapi kalau nak menulis memang hampeh.

Sudahnya, beli pen sekotak dapat highlighter percuma. Baru puas hati.
Ni tak tau stok untuk bape lama.
Yang penting serasi nak menulis.


#Blue

13.11.15

Testing

Testing... testing...
Guna apps baru untuk blogging...
Harap-harap berjaya



Posted via Blogaway


4.11.15

SPM 2015


posted from Bloggeroid

3.11.15

Tolong


posted from Bloggeroid

27.10.15

Hard Work Pays Off




Selalu befikir, kerja teruk-teruk apa dapatnya??

Dapat pegang duit sendiri.
Berkawan di tempat kerja.
Boleh beli baju, buku, barang-barang anak..
Boleh bantu keluarga.
Dapat makan yang sedap-sedap.
Beli rumah, kereta, henfon.
Banyak lagi lah...

Lagi pulak, syarikat tempat saya bekerja menjaga kebajikan pekerjanya.
Tiap-tiap tahun ada kenaikan gaji, ada bonus, annual dinner.
Ada kenaikan pangkat bagi yang layak.
Cukup 5, 10, 15, 20 tahun bekerja - dapat penghargaan.
Untung kan...

Yang penting kena ikhlas dan sabar dalam bekerja.
Setiap pekerjaan yang kita lakukan, ada balasan terbaik di penghujungnya.

Your Addiction



#MyAddiction

Ye. Saya memang suka buku.
Majalah ke, surat kahbar ke, flyers ke, saya akan baca.
Minat saya - Novel, buku motivasi, keagamaan.
Apa-apa bahan bacaan pun, saya tak minat yang terlalu tebal. Nanti lambat nak habiskan baca.
Untuk bacaan ilmiah, saya suka yang nipis dan ringan, yang mudah untuk di bawa bersama.
Novel pula (memang selalunya tebal), saya akan pastikan muat untuk dimasukkan di dalam handbag.

Ada masanya saya suka beli, tapi bacanya kemudian.
Saya nak, bila saya ada masa untuk membaca, bahan bacaan tu dah tersedia dan bukannya baru nak di cari.
Wishlist saya untuk tahun depan, nak ada Mini Library di rumah.
Saya nak susun semua buku-buku saya yang ada ni di rak.



Cabaran 2015-2

Breakfast





#Breakfast

Sarapan saya pagi tadi - Nasi lemak paru dengan air kopi.



Cabaran 2015-2

26.10.15


21.10.15

Texture



#Texture



Cabaran 2015-2

Circle



#Circle



Cabaran 2015-2

14.10.15

Maal Hijrah


Salam Maal Hijrah.

13.10.15

Tudung

Tudung dengan corak terkini.


Tudung Kekaboo -  http://www.kekaboo.my/
Anaqeen - Insta  @anaqeenqu


Semua design baru, cute and trendy.
Cantek sikit dari AJ (peminat AJ jangan marah yer..).
Saya pun masih pakai tudung AJ jugak.

9.10.15

Sedekah - The Telekung Project JB




Sedekah.

Sesiapa yang nak menderma, boleh wasap kat nombor ni.
Cara mudah untuk kita beramal dan bersedekah - bekalan kita di "sana".

posted from Bloggeroid

Makan @ Kenny Rogers Roaster, Tesco Tebrau

Lambar giler nak update makan-makan ni.
Promo beli 1 set, percuma 1 set lagi (tanpa air). Air kena tambah sendiri.

Promo menu baru kat Kenny Rogers - Honey Glaze Chicken.


Add on 2 air - Ice lemon tea.
Muffin tinggal vanilla jer... coklat dengan pisang dah abes.



Masa sampai ni ayam tengah panggang.
Jadinya kena tunggu dalam 10 minit baru ayam siap.
Ada member datang lambat sikit kena tunggu 30 minit untuk ayam siap.
Nasib baik sampai awal, takyah nak tunggu lama-lama.

Tarraaa.....beli 1 set, percuma 1 set.

Side dish hasben - fruit, mashed potato, macaroni cheese. 
Side dish saya = hasben cuma tukar mashed potato dengan nasi untuk anak-anak makan.




Rasa dia ala-ala ayam bakar madu..
Sedap okeh.
2 set boleh makan untuk 4 orang.
Total dalam Rm30++.


Harga makanan kat Kenny Rogers ni pon dah mahal sekarang.
So korang semua, bila next time ada promo, cepat-cepat grab.
Untung..


posted from Bloggeroid

Kertas



Kejadian semalam..

HELP...

Meja dah penuh dengan kertas-kertas yang berlambak.
Sebab dah tak tahan biji mata ni tengok, kita masukkan semua dalam file.
Ni balance yang tak masuk lagi.
Semalam sepagi susun kertas dalam file.
Aduhhh...letih mak oi....

3.10.15

Selfie




Zon larangan ber-selfie.

posted from Bloggeroid

2.10.15

NYAAM



Anak dah 2 orang baru tau adanya buku ni... Sedih...
NOW YOU ARE A MOTHER - NYAAM

Anyway masih boleh dijadikan bahan bacaan yang berguna.
Baca dari sekarang.
Jangan sampai dah mengandung lagi baru nak baca.. (sayalah tu).

Disyorkan untuk semua mommy-to-be baca buku ni.
Sangat bermanfaat dan berguna.

26.9.15

Matematik

Repost from fb




Wow...saya baru tahu ni..
Ada kaedah mudah untuk pengiraan matematik jenis ini.
Kalah lah tau masa dulu kan bagus.

So untuk korang yang masih belajar tu, cuba kaedah ni untuk buat pengiraan.
Cepat. Mudah faham. Jimat masa.
Tak perlu guna kalkulator.

posted from Bloggeroid

22.9.15

Makan free



Sapa suka makan???

Kenny Rogers offer makan free.
Beli satu percuma satu - Tak termasuk air.

13.9.15

Johorean - Lagu bangsa Johor

Repost from fb




I'm proud to be Johorean.

posted from Bloggeroid

Ole-ole



Ole-ole dari Singapore.
Thanks kak Shikin.

Bulan lepas kakak hasben datang Jb beraya dengan ayahbonda dia.
Then bawak ole-ole ni untuk kami sekeluarga.
Ada mainan untuk anak-anak, kain tudung, pen logo SGD50 untuk kami.
Suka... ☺

12.9.15

Menabung

Repost from fb




Baguskan menabung ni...

Banyak faedahnya.

posted from Bloggeroid

Drink



#Drink

Wild berry romarita & mango romarita at Tony's Roma JBCC.

7.9.15

Next challenge





My next blogging challenge..

Terima kasih kepada pemberi-cabaran.

Yang ni ambil isi-kandungan jek.
Abaikan yang lain-lain tu sebab cabaran ni menarik sangat.
Chaiiiyooookkkk....

1.9.15

September



Selamat datang September..

31.8.15

Selamat Hari Kemerdekaan ke-58




Merdeka !! Merdeka !! Merdeka !!

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-58.

#sehatisejiwa

23.8.15

Powerbank



Item needed !!!

Sekian lama menunggu nak membeli powerbank ni. Akhirnya dapat juga..
Beli kat Lazada jek, rm43 termasuk penghantaran. Brand Pineng.

Senang nak guna bila emergency.
Bila bateri habis, ada backup bateri.
Setakat ni dah guna 2x untuk charge henfon samsung.

10.8.15

Ten day you challenge - FOUR Books

10 days YOU challenge


Buku...
Banyak sangat buku-buku yang saya suka  ni.


Satu. Buku motivasi. Antaranya Eat That Frog, Women from Mars Men from Venus etc..
Buku Robert T. Kiyosaki pun ada baca jugaklah..

Dua. Novel Andai Itu Takdirnya. Memula tu pinjam baca yang kawan punya. Tapi tak puas hati. Cari kat kedai buku online, beli sendiri.

Tiga. Lagenda Budak Setan. Masa sekolah dulu, novel ni ada pecahan 1, 2 dan 3. Dah besar ni pulak, novel yang 3 tu digabung menjadi 1 novel yang tebal. Tapi cerita dalam tu dah diolah sikit. Tak macam yang original. Tak berkesempatan nak beli untuk koleksi. Pon dapat pinjam baca yang kawan.

Empat. Inspired books. Antaranya Puisi Tepi Jalan (Fynn Jamal) dan DIAnogsis (nukilan sang doktor).

KESALAHAN

Oiiitt.... Apa ni???
Sampai 3X salah buat kerja..

Ko dah kenapa?? Asik salah jer.
Hui pening kepala ai..



@ Ni sendirik yang salah. Bukan orang len.
@ Sendirik buat kerja tak betolll
@ Al-MMMAAAAALLLLUUUU.... nak jumpa bos sign document
ngeh ngeh ngeh..
#aptb

6.8.15

Nama

Repost from fb/emilayusof




Nama anda = nama artis

S - search
I - iklim
T - too phat
I - innuendo

N - noor kumalasari
O
R - ramli sarip
A - aida agil
I
D - dayangku intan
A - azlina aziz
H - hattan


= kita punya orang tempatan jek
= korang cubalah jugak...

posted from Bloggeroid

Demam

Marilah kita demam ber-jamaah..

Memula tu si abang muntah-muntah.
Badan dah mula bahang.
Banyak kali muntah sampai letih.
Asyik sebut "ibu sakit perut".
Esoknya demam.

Next, si adik pula muntah dengan demam.
Awal lagi dah memang ada batuk-batuk.
Berjangkit dari si abang (bukan jangkit muntah tetapi kuman/bakteria yang dah merebak).
Muntah banyak. Demam jugak.
Hari ni masih ada rasa panas badannya.

Ibu pun dah mula pening dan letih.
Jaga dua orang anak sakit, ibu dah mula letih.
Badan letih sangat.
Anak-anak semakin baik. Ibu mula sakit.

Ayah lagi teruk.
Kuman muntah merebak ke ayah.
Ayah muntah dan sakit kepala.
Ni pening lagi...

Semoga kami semua cepat sembuh...
Muntah. Demam. Sakit perut. Pening. Sakit kepala.

posted from Bloggeroid

Kesan

Repost from fb




Terkesan kah??
Sangatttt...

posted from Bloggeroid

26.7.15

Strong

Repost from fb/drbilalphilip




Pesanan buat diri sendiri.
Jangan ada pula yang terasa hati.
Sekadar pesanan juga buat semua.

posted from Bloggeroid

21.7.15

Raya..raya



Raya ke-5.
Dah selamat beraya, hari ni kita masuk ofis buat kerja pulak yer..
Bila check email, berlambak request masuk dari salesman.
Huh jenuh nak layan satu persatu.
Partner pulak tengah cuti lagi, sensorang la kita berkoje yeh..


Mood raya tak hilang lagi nih!!

2015

14.7.15

Raya

Mood raya dah semakin menebaĺ.
Ramai yang dah pulang ke kampung halaman?
Sila hati-hati ketika memandu.

Kampung saya dekat jek.
Pontian dan Batu pahat - kampung halaman atok perempuan saya.
Rumah family pun dekat.
Esok lusa baru bertolak.


SELAMAT HARI RAYA...

posted from Bloggeroid

Google 14/7/2015

1.7.15

Ten day you challenge - SEVEN Wants

10 days YOU challenge


Apa dia kemahuan dan kehendak saya??


Satu. Pergi umrah dan haji. Belum terlaksana lagi sebab baru mula menabung.

Dua. Anak. Ada dah - 2 orang. Alhamdulillah...

Tiga. Rumah sendiri. Berkah bulan Ramadan tahun ni, saya dapat beli rumah sendiri selepas 7 tahun menyewa (tahun menyewa sama dengan anniversary kawen..). Sekarang tengah settle-kan urusan jual beli dan tunggu dapat kunci rumah.

Empat. Melancong.

Lima. Makan sedap.

Enam. Driving license. Yang ni baru nak daftar. Huhuhu...saya ni penakut di jalan raya. Tapi kena gagahkan juga ambil lesen kereta. Susah bila hasben outstation, takde sape nak hantar pergi kerja.

Tujuh. Habiskan hutang dengan cepat. Sedang diusahakan.

Ten day you challenge - THREE Films

10 days YOU challenge


Tiga filem kegemaran.


Satu. Semua filem yang hero dia P. Ramlee, saya suka.

Dua. Filem Sarjan Hassan, Leftenan Adnan, Bukit Kepong.

Tiga. Ali Setan 1 & 2.


Ni semua filem-filem feveret saya.
Walau tv2 tu selalu ulang tayang filem P. Ramlee, saya mesti tengok.
Suka sangggaaaattt....
DVD pun ada jugak.

Filem Ali Setan tu ada yang no.1 jek.
Kirim kawan beli kat KL.
Masa tu masih belajo kat UUM lagi.
Sampai sekarang ada lagi.

Ten day you challenge - TEN Secrets

10 days YOU challenge


Rahsia??

Jangan kata se-10.

Satu pun belum tentu ada. Rahsia yang tak rahsia sangat...

So untuk 10 rahsia ni, takde list. Okey..

Ten day you challenge - NINE Loves

10 days YOU challenge


Sembilan ke-Cinta-an.. Tak semestinya cinta manusia boleh juga pada benda/perkara lain..
List bawah ni bukan cinta sangat lebih kepada kesukaan.


Satu. Semestinya cinta pada keluarga.

Dua. Kekasih hati saya, my hasben.

Tiga. Warna ungu/purple.

Empat. Fridge magnet.

Lima. Saya suka membaca. Suratkhabar, buku, novel, majalah.

Enam. Saya suka game. Angry bird. Candy crush. Super Mario etc..

Tujuh. Mandi air terjun/sungai. Sejuk dan mendamaikan.

Lapan. Muzik. Untuk ketenangan.

Sembilan. ??

Ten day you challenge - FIVE Foods

10 days YOU challenge


Saya suka makan. Jadi bila ada makanan terhidang depan mata, pasti saya rasa.


Satu. Laksa Johor. All time feveret. Cara saya makan - spaghetti dengan kuah laksa sahaja. Bahan-bahan sampingan tak perlu sangat. Kalau pon ada, tambah sikit sambal belacan dan perahan air limau. Itu je...

Dua. Mee bandung.

Tiga. Beriyani kambing. Apa-apa makanan yang ada kambing - saya makan. Minggu sebelum puasa tu dapat makan nasi beriyani yang masak sekali dengan daging kambing. Sedap sangat..

Empat. Ayam goreng.

Lima. Seafood. Paling suka sotong dengan kupang.


Tambah sikit lagi..

Enam. Kuih-muih. Suka tepung pelita, seri muka, cara berlauk, donut... haishh banyak lah...

Tujuh. Bubur atau pengat. Suka sangat bubur pisang letak sagu biji tu. Bertambah bila makan.

Ten day you challenge - SIX Places

10 days YOU challenge


6 tempat menarik yang saya suka dan ingin dilawati.


Pertama. Mekah dan Madinah. Tempat suci yang paling ingin pergi. Tengah kumpul duit sikit-sikit ni nak pergi sana.

Kedua. Pulau Tioman. Sebab air lautnya yang jernih dan pasir pantai yang memutih.

Ketiga. 
Pulau Langkawi. Suka dengan pemandangannya.

Keempat. Istanbul.

Kelima. Bercuti ke Sabah.

Keenam. Nak pergi Korea atau Jepun.

30.6.15

Ten day you challenge - TWO Songs

10 days YOU challenge


Dua lagu yang menggamit kenangan saya.


Pertama. As long as you love me - Backstreet Boys
Ni dedicated dari hasben buat saya.

Kedua. Semua lagu-lagu raya yang old version (lagu raya baru kurang minat....)
Tiap-tiap tahun abah saya akan mainkan lagu raya yang lama-lama tu sambil cerita lah tentang puasa ke, penyanyi nye ke... atau apa-apa lah yang berkaitan dengan puasa dan raya.

Sharing

Repost from fb...
Nice to share.



  1. Don't smoke when someone around you is visibly uncomfortable.
  2. When someone buys you food or coffee, try to return the favour within a week.
  3. If you ask your friend for help with some housework, feed them as payment.
  4. Payback borrowed money as soon as possible, no matter how little the amount is. Don't assume that they don't need it and never make them ask you for it.
  5. If you stay the night at someone's house, make the bed or fold the blankets when you leave.
  6. Don't let your arguments escalate in public. Find someplace else to continuing arguing where others won't feel uncomfortable.
  7. When someone else cooks for you, offer to help clean up the kitchen.
  8. Turn the volume down when you're watching a video or playing at game on your phone, in a public place or better yet, use headphones.
  9. Don't use speaker phone to have 2 person conversation unless your hands are unable to hold the phone.
  10. When you borrow someone's car, fill up the tank as a way of saying thank you.
  11. Always leave the last piece for the person who bought it unless they insist they won't eat it.
  12. Don't break up with someone over text messages.
  13. When using someone else's phone or computers don't go through their stuff without permission.
  14. In case you miss a call, drop a message ASAP if you're unable to call.
  15. Make sure that you don't forget to return that book you borrowed.

25.6.15

Freemarket

Repost from fb




Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai aktiviti ini, boleh hubungi pihak penganjur dengan kadar segera..

#freemarket

posted from Bloggeroid

22.6.15

Bantuan

Repost from fb




Bantuan dari kaum adam yang dapat meringankan beban kaum hawa.

posted from Bloggeroid

Happy fathers day


posted from Bloggeroid

17.6.15

Challenge time




Ok...dah sampai masa untuk cabaran blogging diri sendiri.
Dah lama ada blog tapi rasa kurang bagus.... sebabnya takde post hari-hari (itu saya, orang lain saya tak tahu yer...)

So tadi menerjah mr.Google dan berjumpalah dengan cabaran di bawah ini.
Terima kasih kepada tuan_punya_cabaran_yang_saya_tak_kenali itu...

Jadinya...saya dengan ini mencabar diri sendiri untuk mulakan cabaran ber-blog mulai dari hari ini..
Sehari mesti ada satu posting baru (minimum lah...kalau lebih...baguuuussssssss).

Bermula dengan cabaran di bawah ini...




Salam Ramadan 2015



Salam Ramadan al-Mubarak kepada semua Muslimin dan Muslimat.
Mohon maaf atas segala khilaf yang datangnya dari saya.
Semoga Ramadan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya.

6.6.15

Ramadan is coming...


posted from Bloggeroid

28.5.15

BIG BAD WOLF JB



JOM PEGI SINI...

BIG BAD WOLF @ Danga City Mall JB

Bermula 28/5/2015 sehingga 7/6/2015

Dari pukul 10 pagi hingga 10 malam



Jangan lepaskan peluang nak bergelumang dengan buku.
I pon first time ever nak pergi ni...

Teruja sangat nak membeli buku-buku untuk si kecil tersayang.
Nak biasakan mereka dengan buku.
There was an error in this gadget

:: Blogger