:: CUTE gift & GREAT souvenir, click here.. ::

31.12.09

Selamat Tinggal

Hari ini - hari terakhir bagi tahun 2009. Selamat datang 2010. Datangnya tahun baru, disusuli dengan azam dan semangat yang baru. Segala kenangan yang tercipta tersemat indah disanubariiiiii.........

27.12.09

Hari Asyura - 10 Muharam 1431H / 27 Disember 2009

Assalamualaikum....

Hari ini adalah hari ke-sepuluh di dalam bulan Muharam yang juga dikenali & diingati sebagai hari Asyura. Pada hari ini juga kita disunatkan untuk melakukan beberapa amalan sunat.

Antara amalan-amalan sunat tersebut adalah :
  1. Berpuasa - Pahalanya seperti mengerjakan haji dan umrah dan mati syahid.
  2. Mandi dan membersihkan diri - Nescaya hatinya tidak akan mati dan tidak akan jatuh sakit pada tahun itu kecuali mati.
  3. Melebihkan perbelanjaan dalam keluarga - Diluaskan Allah rezekinya serta beroleh keamanan dan kesihatan.
  4. Mengusap kepala anak yatim dan menaruh belas kasihan terhadap mereka - Diangkat oleh Allah darjatnya kesyurga. Sesiapa yang berbuat baik terhadap anak yatim pada hari Asyura, seolah-olah ia telah berbuat baik kepada semua anak yatim.
  5. Menziarahi orang alim dan belajar ilmu daripadanya - Pahalanya seperti orang Muhajirin dan Ansar.
  6. Menziarah orang sakit - Pahalanya seolah-olah telah menziarahi semua orang yang sedang sakit.
  7. Bersedekah - Pahalanya seperti bersedekah satu tahun kepada zuriat Nabi Adam dan seolah-olah ia tidak pernah menolak permintaan orang yang meminta kepadanya seumur hidup.
  8. Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1000 kali - Doanya dimakbulkan Allah.
  9. Bercelak mata - InsyaAllah tidak terkena sakit mata atau matanya dilindungi Allah daripada perkara maksiat.
  10. Menginai dan mengerat kuku.
  11. Menjamu dan memberi minum kepada orang - Allah akan memberi seteguk air pada hari akhirat dimana dengan seteguk air itu tidak akan haus buat selama-lamanya.
  12. Solat sunat 4 rakaat 1 salam pada waktu Asar - Diampunkan Allah dosanya selama 50 tahun terdahulu dan terkemudian.
  13. Memperkukuhkan silaturrahim - Insya Allah dipanjangkan usianya.
  14. Membanyakkan Zikir dan Selawat.

~~ Selamat menyambut Hari Asyura. Marilah kita bersama-sama menambah ilmu agama di dada untuk dijadikan pedoman dan pegangan hidup kita. ~~

25.12.09

Tip - Info - Tip - Info

Hallooooooooooo..... Entry kali ni nak cerita tentang tip & info - blogging. Selalunyalah, bila saya wat aktiviti blog walking musti de terjumpa tip/info yg menarik tentang blog. Terpaku seketika kat blog tu. Baca sampai habis. Then selak2 helaian len, manalah tau ada lagi info menarik. Kalau ada, stay and baca lagi... Baca and baca and baca sampai lah habis entry tu... Tapi bila dah sudah baca, blah camtu jer... Tak terasa pon nak save link untuk refer len kali ker, copy info ker....takdak langsung. Then bila pikir2 balik, bagus gak kalau copy link tsb. Len kali bila de masa buleh ler baca lagi. Jadinya, bertitik tolak dari hari ini saya akan save link tentang tip/info blog yang menarik yang saya dah baca tuh.... Mana2 readers yang nak baca entry tu, boleh ler klik link tersebut kat saya nyer side bar under " :: Bloggin Info :: ".....
Moga readers yang lain juga dapat berkongsi ilmu dengan saya....

20.12.09

Ada apa dengan MomBloggersPlanet...


Jom intai MomBloggersPlanet....
Hmmm apa yer nak cerita tentang MBP kali ni???
Oh jom kita intai siapa yang bertuah lagi terpilih menjadi duta dan contributor MBP......

MBP Ambassadors yang terpilih seramai 5 orang dan MBP Contributor plak seramai 10 orang.

MBP Ambassadors
Jiji - TripleColorLife
Cik Lily Putih - SiGilaTV
Hanz - TheHoneyBunch
Nia - UnListedOne
Juan - BeskotKeras

MBP Contributor
UmmiKhayra - Adrinis
Christine - First children book
UstazCahaya - Jurnal Online UstazCahaya
SitiSifir10 - SitiSifir10
Alohamolly - SecondTimeParenthood
Catlina - CatlinaFlyBaby
Eyriqazz - Great Teacher Onizuka
Syigim - SyigimSyarif
Lyna - MySuperKids
i_sofia - ZZSweetHeart

Tahniahlah kepada mereka semua kerana terpilih untuk memeriahkan lagi dunia MomBloggersPlanet ni. Kepada yang berminat nak tahu lebih lanjut lagi tentang meraka semua ni, boleh lah singgah melawat blog2 mereka. Saya sudah, anda bagaimana???

19.12.09

Salam Maal Hijrah 1431H




Selamat datang tahun baru hijrah 1431H.

Dan selamat tinggl 1430H yang penuh dengan suka dan duka...
Segala memori indah tersemat kukuh dlm ingatan.
Jangan hanya ingat tahun baru yang 1 Jan. tu je... Kita sebagai umat Islam wajib mengingati tahun baru hijrah ni. Tahun baru hijriah bersamaan dengan 1 Muharam tiap2 tahun mengikut kalendar Islam. Maka dengan itu, kita hendaklah menyemai azam dan tekad untuk menjadi yang terbaik. Bagi diri Aidah sendiri, berazam nak berubah menjadi umat yang lebih baik. Azam baru blom ada lagi cuma nak sempurnakan azam2 yang terdahulu. Tak guna jugak ada azam baru kalau yang dulu2 nyer azam tak tercapai lagi. Yerrr takkk.... Lagiplak banyak sangat azam pon susah nak laksanakan. Apa-apa pun, tekad dan semangat tu yang lebih penting. Kita kena berubah especially perangai kita. Mana-mana perangai yang tak elok tu kena lah 'lupuskan'. Hijrah kan perangai kita kepada yang lebih baik. Bersama-samalah kita menyelami erti hijrah yang sebenar.
Salam Maal Hijrah kepada semua.

NeWs UpDaTe...

Hi all, lama dah tak jenguk2 blog ni. Macam dah bersawang rasanya....
1 minggu ni de gak rasa nak masuk blog tp tak laratlah, demammmmm...
[ oooppss de satu entry, tu pon cuma nk bgtau yg diriku ini sedang demam.. huhuhu ]
Terbaring je kat umah. Demam, sakit tekak, pening kepala. Semua silih berganti sakit yang datang. La ni plak batuk-batuk sket tambah plak tekak lom hilang bengkaknya... adoooiiiiii...
Harap2 cepatlah sembuh penyakit ku ini....
Ya Allah, Kau sembuhkanlah penyakit ku ini. Amin...
Keje2 kat opis pon banyak yang tertunggak.. huhuhuhu... Naik keje minggu dpn musti banyak keje2 yg dah sedia menanti.
Oh lupa plak, sebelom demam itu hari ade gak pegi jemputan kahwen... Trima kaseh lah pd jiranku yg baik hati sebab jemput kami sekeluarga datang makan kenduri mereka. Anak bujangnya melangsungkan perkahwinan dgn si dara dari Sabah. Kami sekeluarga ucapkan Selamat Pengantin Baru dan berdoa semoga mereka berbahgia hingga ke akhir hayat... Aminnnn.....

OK lah, mari kita mulakan kerja2 pembersihan......
Memula, nak review MomBloggersPlanet. kendian tentang aktiviti family and aktiviti kilang ( tempat keje ler niih... ). Banyak benor post yg tertunggak ni. Takper kita review satu persatu. So, check out the next entry ya... da....

15.12.09

:: D.E.M.A.M ::

Hari ni rasa tak sehat (sebenarnya dr smlm lagi dah mula tak sihat...)
alhamdulillah suamiku sayang dah bawa diriku ke klinik utk pemeriksaan.
Then doktor kata, tiada yang serius cuna jangkitan kuman dan kurang minum air.. So doktor nasihatkan berehat di rumah, makan ubat and minum air banyak2...


p/s : hari ni nak berehat puas-puas kat umah...

1.12.09

TUHAN memberi makanan yang terbaik untuk tubuh kita

Lobak
Sehiris lobak seperti sebiji mata. Anak mata dan iris adalah seperti mata manusia. Kajian sains telah membuktikan lobak meningkatkan pengaliran darah dan fungsi mata.

Tomato
Berwarna merah dan mempunyai 4 bahagian. Kajian mendapati bahawa tomato sarat dengan likopin yang merupakan sumber makanan bagi jantung dan darah.

Anggur
Setangkai anggur menyerupai bentk jantung. Setiap biji seperti satu sel darah yang kini didapati sebagai sumber makanan juga bagi jantung dan darah yang lebih berkesan.

Walnut
Rupa bentuknya adalah seperti bentuk otak yang kecil, bahagian kiri dan kanan, serebrum atas dan bawah. Kedutannya pula menyerupai neo-korteks. Kacang walnut membantu peningkatan lebih 3 dozen neutron-transitters untuk otak berfungsi.

Kacang kidney
Ia menyeruapai betuk buah pinggang manusia. Tugasnya merawat dan mengekalkan fungsi buah pinggang.

Bok choy, rhubarb dll...
Bok choydan rhubarb berbentuk seperti tulang. Makanan ini khusus untuk kekuatan tulang. Seleri adalah makanan khusus untuk kekuatan tulang. Tulang terdiri daripada 23% sodium. Jikan kandungan sodium dalam badan berkurangan, ia akan menarik sodium dari dalam tulang dan mengakibatkan tulang menjadi lemah. Makanan inin akan menggantikan kehendak skeletal badan manusia.

Avokado, terung, pear
Avokado, terung dan pear pula menyerupai rahim dan serviks wanita. Ia memberi tumpuan kepada kesihatan dan fungsi organ-organ ini. Berdasarkan kajian, jika seorang wanita makan sebiji avokado seminggu, ia mampu mengimbangi hormon wanita, membuang berat badan setelah bersalin dan mencegah kanser serviks. Terdapat 14,000 khasiat kimia fotolitik di dalam sebiji buah avokado.

Buah tin
Buah ini mempunyai banyak biji dan tumbuh secara berpasangan. Buah tin mampu meningkatkan pergerakan dan bilangan sperma lelaki disamping merawat kemandulan lelaki.

Keledek
Ia menyerupai pankreas dan ia berfungsi mengimbangi indeks glikemiks penghidap kencing manis.

Buah citrus
Oren dan buah citrus lain menyerupai kelenjar susu wanita. Ia membantu kesihatan payudara serta pergerakan limpa payudara.

Bawang
Sayuran ini seperti sel tubuh manusia. Kajian telah membuktikan yang bawang dapat membantu membersihkan sel-sel tubuh manusia. Bawang putih juga dikatakan dapat membuang radikal bebas dari tubuh manusia.

----------

Semoga memberi manfaat kepada semua....


** p/s : info dr keratan sebuah majalah

30.11.09

MBP Ambassadors

2nd entry Nov'09

La ni, MomBloggersPlanet offer kerja kosong. Kepada sesiapa yg berminat, bolehlah mencuba nasib...

Jawatan : Duta MBP (Ambassadors)
Jumlah kekosongan : 5

Senarai tugas :
a) Moms Forum Moderator
b) Update Any New Blog Contest in the Forum
c) Review blogs in the Moms Review Moms Forum
d) MBP 1st Anniversary Gathering (planning/discussion)

Andai terpilih, bolehlah dpt benefit spt di bawah.... :
a) 500 MBP reward points upon hiring
b) 50 MBP rewards points monthly
c) Free Fame on MomBloggersPlanet
d) MomBloggersPlanet Ambassador Badge

Untuk maklumat lanjut, sila layari MomBloggersPlanet - MBP Ambassadors

26.11.09

Salam Iduladha



Salam kepada sahabatku ku sekalian... Hari Raya Korban dah tiba..... Aidah sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Korban kepada semua... Salah dan silap harap dimaafi yer..

19.11.09

MomBloggersPlanet dari kaca mataku...

Haaallllooooooooo teman2 ku sekalian, pernah dengar ini nama ~~> MomBloggersPlanet ??


Ada ke idak? Kalau ade baguih lah. Kalau tak lagi, mari dengar Aidah nak cerita. Web ni Aidah jumpa dlm my friend's blog,

Nurul Dhia ( SuPeR DooPer KaWaii MoMMy & LiL' OnE )

dan di web sis Emila ( Emila's Illustrated Blog ).

Memula nampak badge ni, byk yg menerjah kotak pikiran. Apa dlm web ni? Special sgt ke web ni? Apa yg aku leh dpt kalau join web ni? Eh, aku yg lom de anak ni boleh join ker? Dan byk lagi persoalan2 len.... dan utk selesaikan segala persoalan yg ada kat my head ni, Aidah terus go through web ni. Baca mana2 yg patut. Dapatkan maklumat2 yg btol.... dan macam2 lah. Bila dah go through serba sedikit kat web ni, Aidah amik keputusan nak join - so terus lah sign up utk jadik member.... Now i'm a verified member hahahahahha.... ( sejujurnya, lama dah Aidah tempek bagde ni dlm my blog, before my registration... Jgn marah yer sis Ros... )

MomBloggersPlanet ni memang klas. Congrats to sis Ros. Kepada kawan2ku sekalian, tak rugi korang join web ni. Banyak info ada dlm ni. Sape2 yg br kawen ker, dah kawen lom jadi mak, ibu, umi, mama, mummy dll...., yg dah de anak ker, anak dara ker... boleh join web ni. Pengetahuan tak terhad utk sebilangan orang shj. Tak rugi join web ni tau.... So apa tunggu lagi, jom ar join MomBloggersPlanet ni.....

18.11.09

Pernikahan atau Perkahwinan menyingkap tabir rahsia?

Untuk suami... Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah, tidaklah setaqwa Aisyah, pun tidaklah setabah Fatimah.

Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita menjadi solehah.... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama. Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya. Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya. Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya. Isteri adalah murid kamu mursyidnya. Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya. Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya. Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya. Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya. Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa.Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana. Justeru kamu akan tersentak dari alpa. Kamu bukanlah Rasulullah s.a.w.Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah. Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin..!

Untuk isteri... renungkanlah. ....Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia? Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw. Tidaklah setaqwa Ibrahim. Pun tidak setabah Ayyub atau pun segagah Musa ... apalagi setampan Yusuf. Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita-cita membangunkan keturunan yang soleh... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama. Suami menjadi pelindung kamu penghuninya. Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya. Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya. Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya. Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya. Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya. Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki suami yang tak segagah mana. Justeru kamu akan tersentak dari alpa. Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna dalam menjaga. Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara. Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin!

Justeru itu wahai para suami dan isteri, jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya. Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semuliaRasulullah? Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha? Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah.


********************
Ni petikan dr email. Semoga jadi renungan dan panduan dlm kehidupan seharian kita yer.....

13.11.09

Update ~ tambah, buang, klik sana, klik sini...

heheheh.... dah mula dah... bukannya apa2 post pon, sekadar godek2 blog ni, bak kater kawan adda, "rerajinler le masuk blog ni, buleh dapat ramai kawan....". la ni bukan online nak carik kawan tp ngah cari tang mana yg buleh di adjust lagi biar blog ni nampak meriah. adjust ikut sesedap rasa cinta hatiku macam address blog ni cintarasahawa... hehehe jgn mare... setakat ni maseh OK lagi. dah jemu karang, tukar lah lagi. bosan gak lelama sgt, kang boring plak nak jenguk masuk. so, stay tuned...

p/s : kengkawan, sahabat, teman
~~> nama "Adda" akan ditukar kembali kpd "Aidah" atas permintaan husband. berkuatkuasa serta merta yer... suami ku bilang, "tak moh le nama adda, tak mencerminkan diri sendiri. tuko balik nama asal..." so obey the rule. husband is right. this blog is about me, myself & myfamily. that means what ever inside the blog must straightly reflect myself. so from now onward, only aidah will be appear in the post. hheeheehhehe

9.11.09

Masa untuk bekerja...

Wah wah wah... semalam satu hari suntuk adda & hubby mengemas rumah kami. Selalu tu kemas jugak, tp taklah sebersih & sekemas smlm. Memang pueh hati dapat kemas umah. Penat & peluh silih berganti, tp tak mengapa sbb peluh kan baik untuk kesihatan kita. lalalalalllaaaalal... umah ku dah bersih. yyyyyaaaaaaahhhhhhhhhuuuuuuuuu

5.11.09

Hujan....


Hari ni cuaca tak cerah. Hujan memanjang... Angin monsun dah datang membawa air hujan yg lebat utk makhluk2 dimuka bumi ini. Alhamdulillah, hujan dan panas silih berganti. Namu cuaca hujan ni pasti lama kan... adda & hubby risau memanjang sbb kami kan pegi keje naik motor, musti nak kena wat preparation pagi2 sebelum pegi keje. Risau nyer rasa hati adda...

Macamana nak kira kalori dlm makanan???

Korang sumer tau tak camne nak kira kalori dlm pemakanan seharian kita? Baru2 ni adda ada terjumpa panduan nak kira kalori ni dlm sebuah web fotopages. Adda rasa ianya bagus untuk dikongsi pada kengkawan sumer [ juga utk diri adda & keluarga. kesihatan itu compulsory tau... ]. So adda copy isi kandungannyer & publish kat sini. Moga jd manfaat kpd sumer yer....
[ credit tu
nuriz fotopages ]
PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori : Kuih Muih
1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori : Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong)= 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori : Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Kategori : Makanan Segera
1. Paha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori minuman
1. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2. Minuman kotak 250g = 105 kal
3. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4. Susu tepung tanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5. Aiskrim 2 skop= 390 kal
6. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8. Mentega 2 sudu teh = 75 kal
9. Keju chedar 1 keping =58 kal

Kategori : Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Peringatan : Purata pengambilan pemakanan mestilah <1000>

23.10.09

Raya raya raya...

Raya raya raya... musim raya Idulfitri 1430H telah berlalu pergi meninggalkan kita buat tahun ini [moga2 dapat bersua kembali di tahun depan bersama Ramadan al-Mubarak... amin...]. Inilah raya kedua adda bersama suami [ raya pertama sbg suami isteri pd 2008 ] dan raya tahun ini cukup meriah sbb dapat beraya kat banyakkkkkkkkk kampung....

~~ Raya pertama & kedua pagi di kampung suami, Pt Kaspan, Parit Raja, Batu Pahat
[ kg belah mak mertua adda ]~~ Raya kedua petang dah de kat bandar Pontian tp raya dulu umah family belah bapak mertua adda
~~ Raya kedua mlm & ketiga, kami sampai kat umah atok adda [ mak kpd mak adda lah ni... ] di Pt. Sulaiman [ ni kat pontian jugak ler... ] & malam nyer singgah sekejap di rumah sedara-mara belah abah adda di Kg Jawa Pulai Sebatang

Unfortunately, tiada gambar2 yg diambil kerana ketiadaan kamera [ yg sendirian berhad mmg takde, tp org lain punyer berlambak.. ]. Sesudah kembali ke rumah sendiri, sempatlah jugak adda dan suami singgah beraya di beberapa rumah kengkawan yg lain.

Haji - Madinah - Makkah

Panggilan Haji,
Telah Tiba lagi
,
Menunaikan Ibadah,
Panggilan Baitullah,
Tanah Suci Mekah,
Ya Makkatulmukarromah..



Biasa dengar lagu ini??? Bila dengar lagu ini, kita semua mesti dah tahu yg musim telah pun tiba lagi. Kali ini bagi tahun 1430H. Rombongan jemaah haji dr Malaysia dah de pon yg sampai kat kota suci Mekah. Syukur alhamdulillah sbb mereka semua dah selamat sampai.... Segala usaha penat lelah, jerih payah mereka nak kumpulkan duit bg menjejakkan kaki ke sana telah pun berhasil. Semoga semua jemaah dapat melaksanakan ibadah haji dgn sempurna dan memperolehi haji yg Mabrur. Amin.... [ bila lah me dpt jejakkan kaki ke sana... terbayang2 di mata keindahan kota suci mekah dan madinah... ]

18.10.09

Wahai kengkawan semua...

Assalamualaikum....

First thing first.... wahai kengkawan ku semua, aku nak habaq kat hang sumer yg aku dah de blog sendiri ni. Aku ni takler pandai sgt nak berblog, ilmu-ilmu yg korang dok ada tu jgn la segan-segan nak perturunkan kat aku na.... aku kan masih baru lagi dlm blog ni. Tunjuk ajar ler kat aku mana2 dok patut...


Sebelom aku bercerita dgn panjang lebarnyer...eloklah diri ini diperkenalkan dahulu. Dgn penuh ikhlasnya, diri ini telah diberi nama oleh mak & abah sebagai 'Siti Noraidah bt Jamiran'. Diriku adalah anak sulung dlm keluarga dari 5 orang adik-beradik. Keluargaku ini telah selamat menerima menantu sulung lelaki, yg mana diriku ini telah selamat melangsungkan majlis perkahwinan pd bulan Jan'08 [ masa blog ni tercipta, adik2 len lom kawen lagi... ]. Masa kecik2 dulu & zaman skool, diriku telah dipanggil dgn bermacam-macma gelaran. Ada yg panggil kakak, edah, idah, siti dll.. Masa belajor kat matrik melaka, ada sorang kawan aku ni suka panggil aku dgn nama 'erd' singkatan utk erda. Nama ni kekal samapai aku sambung belajor kat universiti. Bila masuk alam pekerjaan, susah sket ler kengkawan nak sebut nama tu. Terbelit2 lidah diorang sumer, so tukar panggilan kpd aidah plak. Ok wat panggilan baru ni, mmg singkatan dr nama sebenar aku kan... tp special utk blog aku ni, aku nak gelar diriku sendiri sbg 'ADDA'. Antara nama2 kiut yg aku suka. So utk entri selepas ni, nama ADDA shj yg akan digunapakai yer kengkawan sumer....

Ok, adda nak citer sket ttg kenapa adda cipta blog ni yer... Sebabnyer adda rasa tertarik dgn blog-blog orang lain yg adda dah go through... Rasa nak ada blog sendiri tu membuak-buak lah - maka dgn itu, terciptalah blog ni
[ gian tgk blog orang lain cantik2 belaka, tu yg cipta blog sendiri. boleh ler sumbat masuk apa2 yg ada. hehhehehe....]. Itulah sbb utama adanya blog ni. Lagi pulak, mudah untuk adda mencurahkan segala rasa yg ada [ manis, masam, masin, pedas, kelat, tawar, payau, xde rasa....] dlm kehidupan sehari-harian aku... Kiranya, blog ni mcm kanvas kehidupan Adda.... So, pada kawan2 ku sekalian, korang kena sokong adda tau... All de best to me...
There was an error in this gadget

:: Blogger