:: CUTE gift & GREAT souvenir, click here.. ::

15.4.10

Makan sayur dan buah untuk elakkan penyakit


[ Seleri ]
Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, magnesium, karotin dan vitamin ( A, B kompleks & C ).
Digunakan dalam perubatan tradisional untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melancarkan pusingan haid, mengatasi masalah keputihan dan merawat jerawat serta ruam.


[ Jambu batu ]
Kulit dan isi yang keras mengandungi vitamin C - baik untuk kesihatan kulit, gigi, gusi dan menyembuhkan luka. Kurang vitamin C akan menyebabkan pernyakit skurvi, masalah gusi dan gigi dan luka tidak sembuh dengan sempurna.
Daun dan bunga jambu batu mengandungi vitamin B ( pektin - serabut boleh larut ) - membantu kurangkan  kolestrol dalam darah ( jenis LDL ).


[ Buah delima ]
Meminum jus buah delima boleh merawat demam panas, batuk, ulser dalam mulut dan melawaskan pembuangan air besar.
Buah ini mengandungi tanin, asid citric ( mempunyai anti-oxidant dan kesan anti-tumor ), vitamin C dan asid borik ( mempunyai kesan antiseptik ).


[ Betik ]
Kaya dengan kalium, kalsium, vitamin ( A & C ) dan karpain ( yang berupaya untuk melambatkan degupan jantung, menurunkan tekanan darah tinggi, membunuh amoeba dan merangsang pembuangan air kecil ).
Air rebusan betik muda - boleh merawat darah tinggi.


[ Durian belanda ]
Mengandungi fosforus, kalsium dan vitamin ( B& C ).
Fosforus untuk metabolisme tenaga, penyerapan nutrien, membentuk tulang dan gigi yang sihat.
Kalsium penting untuk pembekuan darah dan mengawal degupan jantung dan menghalang osteoporosis bagi wanita yang telah putus haid.


[ Kubis ]
Mengandungi agen anti-kanser, mampu mencegah ulser perut dan mengandungi bahan anti-bakterisa untuk meningkatkan sistem imunisasi tubuh.
Boleh dimakan mentah sebagai ulam khas untuk kesihatan diri.




-----------
@ petikan dari Harian Metro

No comments:

:: Blogger